maandag 15 juni 2015

Eindelijk regen

Het weer hier in Frankrijk is over het algemeen wat stabieler dan in Nederland. De zee, die veel invloed op het klimaat heeft ligt hier zo'n 300 km naar het westen en we hebben hier dan ook een landklimaat. Dat betekent zomers warmer en droger en winters kouder, vooral gedurende de nachten.
Dit jaar hebben we te maken met een uitzonderlijke droogte; sinds begin april heeft het niet meer geregend, alleen af en toe een paar druppels, waardoor de grond niet eens de gelegenheid had om nat te worden.
Verder waren de temperaturen ook behoorlijk hoger dan normaal, meestal tussen de 25 en 30 graden terwijl 5 graden lager gebruikelijk is in deze tijd.
Strop voor de veeboeren, die gewend zijn eind mei begin juni te hooien. De eerste hooironde bracht maar de helft op van de gebruikelijke jaren en komende winter moeten de koeien daar wel van eten. Hier lopen alle koeien nog in de wei en gaan hooguit in de maanden december en januari even onder dak tijdens de ergste koude. In die maanden worden ze dan gevoerd met het hooi van eigen land.
Maar nu hebben we dus regen, echte regen! Op de foto zie je de droogte van de weilanden door de goudgele kleur van het gras; en over een paar dagen hoop ik dezelfde foto te maken maar dan weer wat groener.
Overigens is de meeste regen in de nacht gevallen en dat duurt dan hooguit drie nachten, waarna het droge weer terug hoopt te komen. Naar verwachting gaan we dan een stabielere tijd tegemoet met dagelijks circa 25 graden en één dag per week een fikse onweersbui.
Ik hou jullie op de hoogte.

De foto's heb ik vanuit mijn raam genomen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten