vrijdag 11 maart 2016

De geboortegolf is in volle gang

Netjes precies op de dag die uitgerekend was, kwamen de eerste geitjes ter wereld en dat begon gisteren met een drieling, vandaag gevolgd door een tweeling en de dag is nog niet om!
De vader was een wat donker bokje, heel jong en met kleine oortjes en dat is aan de pas geboren geitjes goed terug te zien. Drie stuks hebben ook kleine oortjes en de kleuren van de geitjes variƫren van redelijk wit tot behoorlijk donker.
Alle kleintjes kwamen zonder hulp van buitenaf op de wereld en waren direct goed ter been. Even helpen om de tepels de eerste keer te vinden, zodat je zeker weet, dat ze allemaal van het eerste biest genoten hebben en daarna lukt het ze zelf uitstekend.
De drieling krijgt een of twee keer per dag melk uit de fles, omdat de uiercapaciteit van de moeder bij drie geitjes aan de krappe kant is.
Hopelijk blijft alles zo door gaan; er moeten er nog vier bevallen en de laatste is over ongeveer 14 dagen.
In de nacht vriest het licht, maar overdag is het prachtig zonnig weer, zodat zowel de oude als de jonge geiten het niet te koud hebben en heerlijk buiten van de zon kunnen genieten.
Het eerste bokje, dat bij verrassing twee maanden geleden ter wereld kwam, maakt het uitstekend en vertrekt eind van de maand naar een nieuwe eigenaar, om daar voor het nageslacht te gaan zorgen van zijn geiten.
Alle andere jonge geitjes blijven twee maanden bij de moeder en daarna gaan ze naar nieuwe eigenaren om als kleine zelfstandige het soort in stand te houden.
Dit betekent ook dat we pas eind mei geitenkaas kunnen maken, want tot die tijd drinken de eigen kinderen van de geiten alle melk op.
Van het verdere verloop van de geboortegolf hou ik iedereen op de hoogte!









 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten