woensdag 29 juni 2016

En toen was het ineens zomer...

We hebben hier een vreemd voorjaar gehad; veel regen, heel weinig zon en dus duidelijk te koud en te nat voor de tijd van het jaar. Maar gelukkig kunnen we daar niets aan doen en is toch eindelijk een week geleden de echte zomer begonnen.
Overigens hebben we hier geen last van wateroverlast dank zij een meertje met aansluitende rivier, ongeveer 40 meter lager dan het dorp, waar al het regenwater in afgevoerd wordt en wat nu heerlijk ververst is.
Je staat er niet bij stil hoe belangrijk een goede waterhuishouding is totdat je op de televisie al die huizen en dorpen ziet, waar het water niet zo gemakkelijk weg kan maar waar wel veel water binnenstroomt.
De moestuin is overigens heel wat dank verschuldigd aan al die regen, want die staat er gezond bij en dat is een groot verschil met vorig jaar toen we van een droogte genoten (geleden) hebben van maart tot september. Er groeide toen echt niets en nu ziet alles er heerlijk groen uit. Ik heb prei, boerenkool, rode bietjes, sla, worteltjes, sperciebonen en tomaten, die allemaal hun best staan te doen om bij mij op tafel te komen.

De restauratie van de gastenwoning heeft wel wat vertraging opgelopen door de regenval. De betonmolen kon door de natte grond de helling niet opkomen om haar last te storten en daarmee het terras van de woning te fabriceren, maar dat gaat morgen of overmorgen wel gebeuren. Volgende stap is dan de muren voegen waarna het afwerkproces zijn gang kan gaan.  Ik hoop met de nodige hulp deze zomer het geheel toch redelijk gereed te krijgen.

Groetjes en tot gauw.


vrijdag 3 juni 2016

Wateroverlast onder controle

Veel nieuws over de wateroverlast in diverse West-Europese landen vooral in Frankrijk en Duitsland. Het water viel hier gedurende twee weken met bakken uit de hemel, maar gelukkig geen overlast in het dorp waar ik woon. Dat heb ik te danken aan een meertje met rivier, dat ten opzichte van de woningen 30 meter lager ligt en waar het water op haar beurt weer met bakken naar toe kon vloeien. Ik heb hier dus droge voeten kunnen houden.
Wat wel vanaf het begin in 2011 een probleem was in de gebouwen hier, was het grondwater, dat vanachter tegen de gevel stroomde bij forse regenval, omdat het terrein achter deze gebouwen ongeveer 50 meter omhoog klimt en waardoor dus bij zware regenval het water tegen de achter gevel klotste. Mijn eigen dak produceert verder ook nog eens 500 liter water per mm neerslag en dat kwam dus achter ook nog tegen de gevel.
Ik heb het nu nagenoeg volledig op kunnen lossen door een drainage kanaal te graven van een meter diepte tegen mijn achtergevel, dat te vullen met drainagebuizen en kiezelstenen, zodat nu zowel het grondwater als het dakwater afgevoerd wordt naar het riviertje naast mijn pand en via dat riviertje naar de eerder genoemde vijver en de grote rivier. En het werkt allemaal uitstekend. Tezijnertijd wil ik nu nog wat verder in de heuvel achter mijn pand een kanaal graven, zodat de watermassa van die heuvel wordt afgevoerd naar de rivier, voordat het bij mijn achtergevel komt.

Voorlopig blijven mijn voeten droog en ook mijn huis, het atelier en de galerie.



 

Expositie in Givry

De afgelopen 14 dagen heb ik 1 schilderijen van geroot formaat mogen exposeren in de Halle-ronde van Givry in de buurt van Chalons sur Saone. De hal, van oorsprong een markthal, heeft 4 grote muren van ongeveer 8 bij 3 meter, waardoor het mogelijk was om de grote schilderijen over de wijn en alles wat daarbij hoort te kunnen exposeren. Givry is ook een bekend wijncentrum met Grand-cru wijnen, waardoor het onderwerp van de schilderijen goed bij het plaatselijk publiek pastte.
Verder werd er keramiek getoond, boorduurwerk en schilderijen van een tweetal andere artiesten.
Bij deze een paar foto's om een idee te geven van het geheel.
Groetjes, Jan