vrijdag 12 december 2014

Het museum Montmartre.

Vorige week ben ik drie dagen naar Parijs geweest en natuurlijk een paar musea bezocht. Opvallend was het Musée de Montmartre in de Rue Cortot pal achter de Sacre Coeur. Dit museum is sinds 17 oktober weer open na een uitgebreide reorganisatie. Het is een echte aanrader, werkelijk fantastisch. Het is o.a gevestigd in het huis van de schilder Renoir, die tijdens zijn leven al over de nodige middelen beschikte en daarom een groot huis met tuin en wijngaard kon kopen en onderhouden. Je proeft ter plekke nog de sfeer vam ruim 100 jaar geleden.
Naast veel kunstwerken van de schilders die op Montmartre woonden, wordt vooral het leven van die kunstenaars goed in beeld gebracht waardoor het museum veel afwisseling toont en vol verrassingen en gezelligheid is. Je kunt er uren doorbrengen en het verveelt geen moment. Heel leuk is ook het atelier van Suzanne Valadon en haar woonkamer en de slaapkamer van haar zoon Maurice Utrillo, die in het museum ingericht zijn met veel oorspronkelijk materiaal.
Ook het leven in en rond de vele cabarets van Montmartre wordt er uitgebreid getoond.
Een echt goed museum, met duidelijke uitleg en toelichting en in een juiste sfeer opgebouwd.
Komt u in Parijs, dan zeker daar op bezoek gaan. Het museum is dagelijks geopend van 10 tot 18 uur en de toegang is €9,50.  Via de website kunt u vooraf kaartjes bestellen, dan hoeft u niet in de rij te staan.
De website:  www.museedemontmartre.fr.

Groetjes, Jan


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten