woensdag 18 februari 2015

Het hele dorp....

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Collonge-la-Madeleine komt er altijd een journalist om de jaarlijkse dorpsfoto te maken, die vervolgens in de plaatselijke krant verschijnt met een kort verhaal. Zo ook dit jaar op vrijdag 16 januari.
Op twee inwoners na was het hele dorp aanwezig en dat leverde een goed beeld op van deze hechte samenleving, die vervolgens op 19 januari de krant sierde.
Ik zal u bij deze een toelichting geven bij alle op de foto zichtbare dorpelingen en ga daarbij van links naar rechts:

Heleen van Haendel, de vrouwelijke helft van het nederlandse huisartenechtpaar, dat sinds een jaar met hun twee kinderen bij mij schuin aan de overkant woont. Daarnaast Christiane, sinds afgelopen jaar weduwe, die bijna haar hele leven al hier woont in een klein huurhuisje met naast haar dochter Maryse, die met man en twee kinderen tijdelijk op het dorp wonen, omdat hun nieuwe huis in de omgeving van Beaune door brandstichting niet meer bruikbaar is. De juridische afhandeling van dit voorval gaat nog twee jaar duren en pas daarna wil de verzekering geld uitkeren. Dan kom ik zelf in beeld, maar schuin achter me staat iemand wiens gezicht niet te zien is, hij heet Manu Vollot en is veehouder met ongeveer 450 koeien en 150 schapen, etc. hij is getrouwd en woont met zijn vrouw en dochter van twee jaar in een nieuwgebouwd huis pal naast het huisartsen echtpaar. Eind maart hoopt zijn gezin zich uit te breiden met een zoon. Schuin voor mij en een kop kleiner staat Josette Esteves, sinds vijf jaar weduwe en boerin met een biologische boerderij met geiten, ganzen, kippen, fruit, etc. Haar vier zoons zijn het huis uit en twee van hen staan op diverse markten met haar producten, o.a. een heerlijke geitenkaas. Met haar ben ik sinds kort bevriend. De lange man achter haar is de nederlandse huisarts Geert van Haendel met zijn zoontje Cesar van twee jaar oud op z'n arm.Het meisje recht naar beneden bij de tafel is hun dochter Orfelia van 7 jaar oud. Tussen haar en haar vader staat Sandrine, moeder van een zoon van 18 jaar, die reeds lang op het dorp woont met haar man Jean Philip, die als agrarier werkt. Het meisjeskopje tussen Orfelia en Cesar is van de dochter van de kantonnier. De vrouw en man daarnaast is een echtpaar dat veel onroerend goed bezit in ons dorp. De vrouw is tevens gemeenteraadslid. Dan met stropdas de burgemeester Maurice Chamoy, met achter hem bijna onzichtbaar zijn vriendin. Dan de vrouw met donker haar,  zij is de vrouw van Manu Vollot en verwacht dus eind maar haar tweede kind.De gezette donkere jongen voor haar is de zoon van de kantonnier. Naast haar en nog net iets kleiner staat haar schoonmoeder Claudette, die tevens ruim 25 jaar gemeentesecretaris is. De man achter haar is Jean Louis Laurent, sinds kort gepensioneerd dierenarts, gemeenteraadslid en plaatsvervangend burgemeester. De jongen met bril voor Claudette is een van de vier kinderen van de varkensboer Chevalier. Dan komt met lichtgkleurde kraag de kantonnier van het dorp met naast hem Pierre Chevallier de varkensboer en voor hem nog een van zijn vier kinderen. Dan volgt zijn oudste dochter met lichtgekleurde vest en naast haar , haar donkergekleurde vriend. Tussen hen in de kop van moeder Chevallier genaamd Dae en tenslotte nog een van de vier kinderen Chevallier.
De twee dorpelingen die ontbreken zijn:  Marie, mijn overbuurvrouw van 87 jaar, zij gaat vroeg naar bed en een man wiens naam ik niet ken, maar die verwilderd leeft in een huisje zonder licht elektriciteit en water en zich in leven houdt met het bewerken van wat lapjes grond.

Dat alles tesamen is dus het dorp Collonge-la-Madeleine van waaruit ik u groet.
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten