donderdag 1 januari 2015

Champagne

Allereerst iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar en vooral een goede gezondheid! Bij de jaarwisseling hoort champagne en dat is zeker in Frankrijk het geval, maar ook elders op de wereld en dat komt de franse champagne industrie heel goed uit. Met de jaarwisseling in Frankrijk worden maar liefst drie  miljoen flessen champagne geopend!
Gisteravond (oudejaarsavond) hebben we op z'n frans met de hele familie een gezellige maaltijd gehad aan het einde waarvan er natuurlijk een fles champagne moest worden geopend. Voor dit doel had ik een fles champagne meegebracht om aan het eind van de avond via een daverende knal het nieuwe jaar te beginnen. Mijn champagne heette Crémant de Bourgogne, omdat de fles niet gevuld was in de Champagnestreek, maar hier ergens in de Bourgogne, waar ik zelf woon.

De gastvrouw, mijn vriendin Josette, had echter in de kelder van haar huis een oude fles champagne gevonden, die volgens haar minstens 40 jaar oud was en ooit door haar overleden man bij de geboorte van één van de kinderen was aangekocht. De fles zag er echt oud uit en het etiket was ook licht beschadigd geraakt in de loop van de minstens 40 jaar van haar bestaan. Zou die nog wel goed zijn was op dat moment een veelgehoorde opmerking van haar zoons en we besloten de fles open te maken en als die niet goed meer zou zijn, was er altijd nog mijn fles Crémant.
Op het etiket was nog net de afkomst van de fles te lezen: hij heette Louis Roederer , kwam uit Reims (in de champagnestreek) en was een BRUT PREMIER. Het jaartal was niet op de restanten van het etiket terug te vinden, maar na opening zouden we die wel terugvinden op de kurk.
De opening verliep voorspoedig met een zachte sisser en de glazen werden voorzichtig gevuld met het geestrijk vocht, dat inderdaad nog geestrijk bleek te zijn. Hij bubbelde nog, hetgeen betekende dat hij goed de afgelopen jaren doorstaan had. We proefden voorzichtig en het viel allemaal niet tegen.
Hoe oud was die fles nu eigenlijk? Na opening was het mogelijk de kurk nog te lezen en we ontdekten daar het jaartal 1959! Dit kwam ook overeen met de oudste zoon van de overleden man, die was namelijk in 1959 geboren en is op dit moment 55 jaar oud, net zo oud dus als deze champagne.
Nu komt het verrassende van dit verhaal!
Op moderne gezellige avonden, zijn er altijd wel jonge mensen tegenwoordig, die een zaktelefoon hebben waarop ze kunnen googelen  en het Internet bevragen. Zo ook bij ons, alle drie de aanwezig zoons hadden zo'n telefoon en al gauw werden de personalia van deze fles champagne ingetoetst met als gevolg dat zij vervolgens overspoeld werden met boodschappen en veilingopbrengsten behorend bij deze identiteit.
De opbrengsten van deze fles varieerden van € 13.000 tot € 16.000 afhankelijk van de kwaliteit van haar uiterlijk, zoals bijvoorbeeld het etiket. Omgerekend betekende dit, dat we ieder een heerlijk glas hadden gedronken van minimaal  €2.000 per glas! Er werd al gauw uitgerekend hoeveel maanden inkomsten dit zouden zijn voor de gastvrouw, die de rest van de avond vervolgens wat concentratieproblemen vertoonde.
We hebben deze avond feestelijk afgesloten met elkaar en besloten dat we de lege fles, die overigens nog €100 waard bleek te zijn, als herinnering zouden bewaren.
De Duitse filosoof Nietsche zei hierover ruim 100 jaar geleden: Glücklich ist wer vergiszt, was nicht zu änderen ist! 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten